Bijdrage van onze partner VMX vzw., geschreven door Sylvie Baert.
Het verplicht aanstellen van een milieucoördinator is van toepassing voor een groot aantal klasse 1 – bedrijven, de meest milieuhinderlijke klasse. Afhankelijk van de mogelijke milieu-impact dient een milieucoördinator type A of B aangesteld te worden. Denk maar aan afvalbedrijven, chemiebedrijven, bedrijven met grote gas- of gevaarlijke productopslag, betoncentrales, ziekenhuizen, …
De milieucoördinator heeft vastgelegde decretaal bepaalde taken. Maar wat is nu het belang van de milieucoördinator voor bedrijf en samenleving? Tijdens een toelichting op ons jaarlijks netwerkmoment probeerde Vic De Meester (VMx-bestuurder en hoofd milieudienst Colruyt Group) op die vraag een antwoord te bieden.
In het Vlaamse omgevingshandhavingsprogramma worden zeven gewestelijke handhavingsprioriteiten naar voor geschoven. Deze gaan over de instandhouding van biodiversiteit, de reductie van broeikasgasemissies, de aanpak van de stikstofproblematiek, de droogteproblematiek, het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, de emissie- en kwaliteitsnormen voor gevaarlijke en bioaccumuleerbare stoffen in water, lucht en bodem, het behoud en herstel van de goede ruimtelijke ordening.
Dit zijn allemaal zaken waar de milieucoördinator zich mee bezighoudt. Als je verder zou lezen wat elk van deze zaken inhoudt wordt het al helemaal hallucinant. Als je bedenkt dat voor veel van deze zaken naar de milieucoördinator gekeken gaat worden, kun je je afvragen wat zo’n milieucoördinator eigenlijk is of zou moeten zijn.
Praktisch doet een milieucoördinator ook het volgende:
- Initiëren van en meewerken aan projecten die de milieu-impact reduceren
- Leveren van expertise m.b.t. milieugerelateerde thema’s.
- Verkrijgen en beheren van omgevingsvergunningen
- Beheren van afvalstoffen
- Beheren van bodemwetgeving
- Beheren van emissies (water, geluid, lucht)
- Uitvoeren van milieuaudits
- Beheren van controles en keuringen
- Rapporteren naar de overheid
- Beheren van milieuheffingen
- Uitvoeren van milieustudies
- Opvolgen milieuwetgeving voor alle installaties en activiteiten
- Beheren van milieurisico’s
- Adviseren inzake milieuthema’s
- Monitoren van milieudoelstellingen
- …
Het belang van een milieucoördinator voor een bedrijf is hiermee wel aangetoond.
Een milieucoördinator goochelt met afkortingen zoals CSR, SDG, P&PWR, SUP, CDP, SBTI, EU Taxonomy, … Dit gaat allemaal over heel gespecialiseerde niche-wetgeving terwijl een milieucoördinator een generalist is.
De titel van deze presentatie was eigenlijk helemaal verkeerd. Wij moeten als milieucoördinator niet aantonen wat ons belang is voor bedrijven of de maatschappij, we moeten ons afvragen wat er zou gebeuren moesten we er niet zijn. We zijn met de milieucoördinator geëvolueerd van een noodzakelijk kwaad naar noodzaak. Als milieucoördinator bevinden we ons in een niche, maar het is wel onze niche! Hierdoor heeft de milieucoördinator werkzekerheid. Er zijn uitdagingen genoeg!
Vic De Meester eindigt zijn toelichting met een referentie naar Peter Koestenbaum’s boek ‘Leadership: The Inner Side of Greatness’. Als we de principes toepassen komen we tot het volgende:
- Vision: hoe wil ik dat het milieubeleid van mijn bedrijf eruitziet volgend jaar, binnen 3 jaar, binnen 5 jaar?
- Reality: hoe ziet dit beleid er vandaag uit, met wat moet ik rekening houden en wat moet ik doen om de visie waar te maken?
- Ethics: hoe doe ik dit op een manier dat zowel mijn bedrijf als de maatschappij er beter van worden
- Courage: wat kan er mij overkomen als ik hier vol voor ga?
- Greatness = de meerwaarde van de milieucoördinator voor bedrijf en maatschappij!
Voor onze partner VMX is de meerwaarde van de milieucoördinator, ook de uitvoerder van het milieu- en klimaatbeleid van de overheid, meer dan duidelijk.