Blogpost

De toekomst van opleidingen energiebeheer: een duurzame carrière

Elke organisatie wordt geconfronteerd met verschillende uitdagingen op het gebied van energie. Het verminderen van energiekosten en het investeren in duurzame energiebronnen gaat gepaard met hoge investeringskosten. Ook de beschikbaarheid van energie varieert, wat leidt tot uitdagingen in de continue energievoorziening. Overheidsregulering met betrekking tot energieverbruik en emissies brengen ook extra kosten en administratieve lasten met zich mee. En bovendien levert de ontwikkeling van nieuwe energiebronnen en -technologieën uitdagingen op voor elke organisatie bij het kiezen en implementeren van de juiste systemen.

Kortom met de groeiende vraag naar duurzame energiebronnen en de noodzaak om onze CO2-uitstoot te verminderen, wordt energiebeheer steeds belangrijker. Een opleiding energiebeheer stelt je in staat om de uitdagingen in deze sector te begrijpen en aan te pakken, zoals het optimaliseren van energieverbruik, het implementeren van energiebesparende maatregelen en het bevorderen van duurzame energieoplossingen.

Wat leer je tijdens een opleiding energiebeheer?

Deze opleiding bied je een solide basis in de technische, economische en juridische aspecten van energiebeheer. Je leert over energie-efficiëntie, -opslag, -distributie, en -wetgeving. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden op het gebied van probleemoplossend denken, zodat je effectief kunt samenwerken met professionals in de energiebranche.

Hoe kies je de juiste opleiding?

De opleiding energiebeheer is een modulaire opleiding waarbij je je eigen traject kan uitstippelen. Je kiest met andere woorden zelf welke modules je wel en niet volgt. Elke module behandelt een specifiek onderwerp met betrekking tot energiebeheer en afhankelijk van de gekozen module kan enige basiskennis vereist zijn. Deze basiskennis wordt aangereikt in de module “Basisbegrippen energie”. Bij het kiezen van je persoonlijk traject binnen energiebeheer is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke interesses en vooropgestelde doelen van je organisatie. Ontdek de verschillende opties en kies een opleiding die aansluit bij jouw wensen.

Engeriebeheer Modules

Overzicht modules

Module basisbegrippen energie behandeld de volgende zaken: Wat is energie? Wat is Trias Energetica? Oefeningen rond energieberekening,… Deze module is geschikt om je basiskennis energie bij te brengen of is een interessante herhaling voor mensen die al langer in het vak zitten.

De module energiewetgeving en subsidies bekijkt de wetgeving op zowel Europees, Federaal als Vlaams niveau. Deze module beantwoord al je vragen over waar je bedrijf aan moet voldoen de komende jaren, maar ook voor welke subsidies je in aanmerking kan komen.

In de module energiemonitoring bespreek je hoe je het energieverbruik kan gaan uitlezen. Dit aan de hand van energiezorg, telemetrie en energieboekhouding. Het analyseren van deze resultaten en auditeren komen ook aan bod. Deze module kies je als je een beter inzicht wil hebben in je energiefactuur.

Bij de workshop investeringen en terugverdientijd (TVT) worden energiebesparende maatregelen van dichterbij bekeken, alsook de financiering van deze energiebesparende investeringen. Oefeningen over de berekening van Internal Rate of Return (IRR) komen ook aan bod. Deze module is geschikt voor iedereen die zich wil verdiepen in het analyseren van grote of kleine investeringen.

Licht is niet zomaar licht. Hier komt veel bekijken. Afhankelijk van het soort licht kan een mens zich langer concentreren en voelt hij zich gelukkiger. Ook op vlak van energie kan je veel besparen bij het kiezen van het juiste licht. In de module verlichting komen al de nieuwste lichttechnologieën aan bod en weet jij makkelijk te kiezen welke verlichting het best is voor je collega’s en voor je energiefactuur.

In de module energieopslag worden de bestaande technologieën en nieuwe ontwikkelingen besproken. Van thermische- en ondergrondse energieopslag tot energieopslag in accu’s.

De laatste module waar je voor kan kiezen is Smart Grids. Hier wordt vooral gekeken naar de nood van elektrificeren en hoe je je productie hieraan kan aanpassen. Het nut van slimme data en slimme netten komen ook aan bod. Deze laatste twee modules zijn geschikt voor bedrijven die een groene productie nastreven.

Conclusie

Investeren in een opleiding energiebeheer is een uitstekende manier om bij te dragen aan een duurzame toekomst en een succesvolle carrière op te bouwen. Met de juiste opleiding en vaardigheden kun je een essentiële rol spelen in de energietransitie en help je een groenere en mooiere wereld te realiseren.

Dus waar wacht je nog op? Ben je klaar om je steentje bij te dragen aan een duurzamere toekomst en een spannende carrière in energiebeheer te starten? Begin vandaag nog met het verkennen van de verschillende opleidingsmogelijkheden en maak je keuze voor een groene en duurzame toekomst! 

Meer info?

Onze expert helpt je graag verder!

Margot Coudijzer
Margot Coudijzer
Category Manager

SEE-DAYS privacybeleid

Waarom verzamelen we bij SEE-DAYS persoonsgegevens en hoe gaan we met die gegevens om?

Jouw privacy is belangrijk
Het beschermen van jouw persoonlijke gegevens en jouw privacy is belangrijk voor ons. De toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR), is onze leidraad. Dit betekent dat wij:

  • jouw persoonsgegevens verwerken volgens het doel waarvoor je ze opgaf.
  • enkel die gegevens verzamelen die minimaal nodig zijn om je te registreren als bezoeker van het event.
  • geen persoonsgegevens doorgeven aan derden buiten de organiserende partnerbedrijven van See-days. Met uw inschrijving verklaar je je ermee akkoord dat partnerbedrijven jou kunnen contacteren. Je kunt uiteraard op elk moment aangeven niet meer gecontacteerd te willen worden door die partners.
  • jouw persoonsgegevens met de nodige zorg bewaren en beschermen zodat deze bij ons veilig zijn.
  • altijd bereid zijn om vragen met betrekking tot jouw persoonsgegevens te beantwoorden. Hiervoor kan je ons contacteren via vragen@see-days.be.